Hořčík (magnesium) - Důležitost pro lidský organismus a jeho formy
Hořčík je minerál, který se nachází nejen v moři, zemi, ale i v rostlinách, zvířatech a lidech. Je čtvrtým z nejdůležitějších minerálů v lidském těle, a proto bychom neměli opomíjet jeho pravidelné doplňování.
Lidské tělo má zvyšující se nároky na spotřebu hořčíku v případě fyzického a psychického vytížení, stresu, při různých nemocích, při regeneraci svalů, při křečích a podobně. Právě díky podpoře normální činnosti svalů a syntézy bílkovin hořčík hojně užívají sportovci.
Proč užívat hořčík?
Poměrně velké procento lidí ví, že hořčík pomáhá při křečích. Pokud někoho křeče postihnou, napadne ho myšlenka nedostatku hořčíku v těle. Na hořčíku jsou totiž závislé svalové kontrakce a relaxace, tvorba kostí, zubů, neurologické funkce a mnoho dalšího. Z toho vyplývá, že další projevy nedostatku mohou být vyčerpání, únava, časté bolesti hlavy, problémy s trávením, vysoký nebo nízký krevní tlak, nespavost, nevolnost a tak dále.
Hořčík sám o sobě přispívá k mnoha faktorům:
- přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- přispívá k normální činnosti svalů
- přispívá k normální syntéze bílkovin
- přispívá k normální psychické činnosti
- přispívá k udržení normálního stavu kostí
- přispívá k udržení normálního stavu zubů
- se podílí na procesu dělení buněk
Jaká je doporučená denní dávka hořčíku?
Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělého člověka je 375 mg. Je třeba si však uvědomit, že nároky na spotřebu hořčíku se mohou odlišovat např. u aktivních sportovců či při dlouhodobém stresu. Denní příjem hořčíku se tedy liší v závislosti na životním stylu jedince, je individuální a ovlivněn mnoha faktory.
V jakých potravinách a v jakém množství je hořčík?
Hořčík je samozřejmě obsažen v běžné stravě, kterou denně konzumujeme. Není ale obsažen v takovém množství a kvalitě, kterou tělo potřebuje a vstřebá. Zde je pár příkladů, kde můžeme hořčík získat a v jakém množství na 100 g potravin.
Potravina |
Hořčík (mg na 100 g) |
Procento vstřebatelnosti |
Mořské řasy, agar |
770 mg |
20 - 30 % |
Dýňová semínka (sušené) |
535 mg |
30 - 40 % |
Kakao, suchý prášek (neslazené) |
499 mg |
30 - 40 % |
Mák |
394 mg |
40 - 50 % |
Para ořechy (sušené) |
376 mg |
20 - 40 % |
Mandle |
275 mg |
20 - 40 % |
Kešu |
272 mg |
20 - 40 % |
Pohanková mouka |
250 mg |
30 - 40 % |
Ovesné vločky |
177 mg |
30 - 40 % |
Bulgur (tepelně upravený) |
164 mg |
30 - 40 % |
Lískové ořechy |
162 mg |
20 - 40 % |
Černá rýže |
143 mg |
30 - 40 % |
Špenát (tepelně upravený) |
87 mg |
40 - 60 % |
Candát (tepelně upravený) |
73 mg |
30 - 50 % |
Tuňák (tepelně upravený) |
63 mg |
30 - 50 % |
Banán |
34 mg |
30 - 40 % |
Jakou formu hořčíku tedy vybrat?
Na trhu je velké množství různých forem hořčíku. Vybírejte však jen ty, které jsou nejlépe vstřebatelné pro tělo. Nejlépe vstřebatelné jsou organické chelátové formy. Hořčík obsažený v anorganických formách je pro tělo minimálně využitelný.
Anorganické formy | Vstřebatelnost |
Hydroxid hořečnatý | 20 - 25 % |
Uhličitan hořečnatý | 30 - 35 % |
Oxid hořečnatý (často používaný) | 4 - 10 % |
Síran hořečnatý | 20 - 25 % |
Chelátové formy | Vstřebatelnost |
Citrát hořečnatý | 80 - 90 % |
Orotát hořečnatý | |
Bisglycinát | 80 % |
Malát | 70 - 80 % |
Taurát | |
Treonát | |
Glukonát |
Chelátové formy doporučujeme užívat s vitamínem B6 v prémiové formě P5P, který využití hořčíku podporuje.
Zajímavost: Název hořčíku je odvozen od města Magnesia v Malé Asii (nyní město Manisa v Turecku), kde se již ve starověku dobývaly magnesiové rudy.
Nezapomínejte na prevenci a péči o své tělo, investujte do svého zdraví s MyBears®!